Skip navigation

 

Desi nu prea am timp sa postez pe blog, subiectul acesta mi se pare destul de “tare”, mai ales, datorita faptului ca trebuie sa recunostem, in era post-moderna razboaiele nu se mai poarta doar cu armele clasice. Razboiul devine unul electronic (mai ales informatic, dar nu numai). Auzim, in ultimul timp, aproape zilnic despre atacuri ale avioanelor fara pilot (drone) impotriva liderilor  AlQaida din  Afganistan sau Iraq (dar sa nu uitam si impotriva teroristilor din Gaza si West Bank –vezi foto palestina

-intelegeti voi de ce am pus fotografia asta :).

Trebuie sa recunosc, cand profesorul meu de Retele de calculatoare, vorbea cu pasiune despre teoria codurilor, razboiul electronic, aveam impresia ca a vazut prea multe filme SF, insa am ajuns astazi sa traiesc astfel de evenimente si sa ma conving ca era, doar un om cu viziune. (ma face sa ma infior putin, acest lucru).

Daca ar fi sa vorbim despre viziune, incep sa cred , din ce in ce mai mult, ca aceasta masina, COMPUTERUL este una din fiarele (sau icoana fiarei) despre care se face referire in Biblie. Si pentru a fi mai precis, este o teorie destul de pertinenta ca reteaua globala de computere, va avea un rol determinant in zilele din urma , mai ales din perspectiva controlului exercitat asupra oamenilor.  Matematica, matematica binara (0 si 1, Adevarat sau Fals, Adevar sau negarea adevarului), informatica, calcule si socoteli   🙂

” şi nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, fără să aibă semnul acesta, adică numele fiarei, sau numărul numelui ei. Aici e înţelepciunea. Cine are pricepere, să socotească numărul fiarei. Căci este un număr de om. Şi numărul ei este: şase sute şase zeci şi şase. “ Apocalipsa 13:17,18

Va ajunge masina, un lucru creat de om (o icoana de fapt, care nu are viata) sa-l controleze pe om? Da, pe cei care vor accepta sa se inchine acestei icoane.

In contextul, descris mai sus, este interesant de aflat cum se mai duce razboiul electronic. Nu stiu, jucaria cui este virusul Stuxnet (desi daca stau sa ma gandesc bine, imi pot imagina care sunt organizatiile care l-ar fi putut crea), dar am preluat ultimele stiri despre acesta:

Virusul informatic Stuxnet, creat pentru a pătrunde în baza de date a celei mai mari centrale nucleare din Iran, a infectat recent calculatoarele a 6 milioane de persoane şi a circa 1.000 de companii din China, potrivit Global Times.

“Acest malware este dezvoltat în special pentru a sabota fabrici şi a defecta sisteme industriale, decât în scopul de a fura date personale. Odată ce Stuxnet reuşeşte să infecteze computerele fabricilor din China, sectoarele în cauză ar putea intra în colaps, ceea ce ar afecta securitatea naţională”, a declarat un inginer din cadrul furnizorului de soluţii anti-virus Rising International Software.

Viermele informatic este cunoscut în întreaga lume, în principal pentru faptul că poate pătreunde în sistemele de bază ale cele mai mari xcentrale nucleare din Iran şi prelua întregul control asupra lor. Cu toate acestea, Stuxnet este vulnarabil la softurile Siemens de management folosite în procesele automate.

În timp ce Siemens a refuzat să comenteze cu privire la subiect, Yu Xiaoqiu, analist în cadrul China Information Technology Security Evaluation Centre, a decaşarat că situaţia nu este atât de gravă precum pare şi că pagubele produse până acum sunt minore.

“Până acum nu am constatat daune grave provocate de acest virus. Noii viruşi reprezintă un lucru obişnuit în zilele noastre. Atât utilizatorii individuali de internet dar şi companiile ‘cheie’ din China nu trebuie să se îngrijoreze. Trebuie să fie alertaţi, dar nu trebuie să se teamă”, a spus Xiaoqiu pentru sursa citată.

Mahmoud Javari, oficial în cadrul centralei nucleare de la Bouchehr, Iran a declarat duminica trecută că sistemul informatic al centralei nucleare iraniene nu a fost afectat de acest virus, care a infectat totuşi  mii de computere industriale din Iran.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: