Skip navigation

M-am tot gandit, de ceva vreme , cat va mai dura pana cand pastorii penticostali care au colaborat cu Securitatea vor fi deconspirati.

Se pare ca, Dumnezeu a hotarat ca este timpul potrivit, si a ales si omul prin care sa se intample acest lucru.

Nu poti fii si un rob al Domnului si al lui Mamona, asa cum pastorul Vasilica Croitor, sustine in cartea sa “Rascumpararea memoriei” , carte pe care v-o recomand.

Nu doresc sa preiau integral articolele aparute in presa, pe aceasta tema, asa ca voi insera hyperlinkurile, putand sa studiati voi singuri problema.

De două săptămâni, penticostalii români – peste 330.000, potrivit ultimului recensământ – sunt în mare forfotă. Un tânăr pastor din Constanţa, Vasilică Croitor, a arătat că toţi cei care au fost la conducerea cultului de la autorizarea sa în 1948 până în 1994 au fost, fără excepţie, colaboratori ai Securităţii. Că îşi turnau fraţii pentru putere şi bani, primiţi cu chitanţă de la serviciile secrete.

afis_11

Sub titlul “Răscumpărarea memoriei”, dat cărţii şi unui blog, pastorul Vasilică a declanşat, astfel, o dezbatere unică în peisajul românesc privind atitudinea duplicitară în perioada comunistă a ierarhilor unui cult.

Mai multe detalii despre proiectul RM (Rascumpararea Memoriei ) puteti gasi aici

Detalii despre autor

Detalii despre carte

Partea cu adevarat interesanta, este ca, urmează deconspirarea celor în funcţii.
“Din fericire, în perioada comunistă, în cadrul cultului penticostal, în subteran, a funcţionat şi o biserică paralelă. Oamenii nu aveau niciun respect pentru şefii cultului, care erau manipulaţi de sistem şi care au acceptat o structură organizatorică centralizată improprie penticostalilor, caracterizaţi în toată lumea de autonomia bisericilor locale”, spune Vasilică Croitor, vicepreşedinte al Comunităţii Regionale Constanţa.
Din funcţia pe care o are în cadrul cultului, pastorul a cerut, în 2006, la Congresul penticostalilor, înfiinţarea unei comisii care să analizeze impactul regimului comunist asupra Bisericii, inclusiv fenomenul colabo raţionist. Răspunsul nu l-a primit nici până azi, ceea ce l-a provocat să meargă mai departe: să ceară la CNSAS pentru studiu dosarele reprezentanţilor actuali ai cultului.

Pavel Riviş Tipei, actualul preşedinte, spune că, în ce-l priveşte, nu are emoţii.
“Congresul Naţional Bisericesc se în truneşte peste o lună şi atunci vor fi luate în discuţie aceste informaţii”, spune preşedintele, care dă un răspuns retoric la întrebarea de ce cultul nu a făcut un demers oficial de deconspirare. “Să deconspire mai întâi Biserica Ortodoxă, că este majoritară, apoi o să facem şi noi asta”. Demersul deconspirării celor vii are o miză cu atât mai mare cu cât 2010 este an electoral, iar alegerile în comunităţile locale deja au început.Domnul sa te binecuvinteze, si sa-ti dea biruinta,  frate Vasilica Croitor.  Isus Cristos, insusi, a spus:

“Nu este nimic acoperit, care nu va fi descoperit, nici ascuns, care nu va fi cunoscut. “ LUCA 12:2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: