Skip navigation

Mi s-a parut un subiect interesant, pentru aceste vremuri din urma. Mi-am permis sa adun aici cateva materiale care sunt disponibile pe internet:

Teleevanghelistul Pat Robertson a declanşat o polemică în SUA explicând că seismul devastator din Port-au-Prince ar fi consecinţa unui "pact cu Diavolul" făcut de haitieni în urmă cu două secole pentru a se debarasa de francezi, informează FOX News.

Renumitul tele-evanghelist american Pat Robertson,  a declarat despre cutremurul din Haiti, în urma căruia au murit  zeci de mii de oameni, ca a fost o pedeapsă pentru această ţară care a făcut un “pact cu diavolul” – a comunicat postul de televiziune CBS.

 

 

 

Pastorul american Pat Robertson afirma ca seismul din Haiti s-a produs pentru ca locuitorii insulei au facut "un pact cu diavolul", informeaza CNN.

"Haitienii erau sub stapanire franceza. Stiti bine de Napoleon al III-lea si toate acestea. Dar s-au adunat si au facut un pact cu diavolul. Au jurat ca ii vor sluji diavolului daca ii va scapa de francezi. Iar diavolul a acceptat", afirma pastorul american.

Robertson subliniaza ca din 1804, anul cand si-au proclamat independenta, haitienii sunt "loviti de blesteme", comparând sărăcia haitienilor cu prosperitatea vecinilor de insulă, cei din Republica Dominicană.

Haiti

Nu este prima data cand pastorul american face astfel de declaratii controversate. Imediat dupa ce uraganul Katrina s-a abatut asupra orasului New Orleans provocand moartea a 1.800 de persoane, Robertson declara ca Dumnezeu pedepseste poporul american.

Pedepsește Dumnezeu Haiti pentru că se închină la diavol? Pat Robertson pretinde că fondatorii acestui stat, acum 200 de ani au făcut un pact cu diavolul pentru care cei 9.7 milioane de locuitori ai insulei au de-a face acum cu mânia lui Dumnezeu, sub forma devastatorului cutremur  care a avut loc.

CE S-A INTAMPLAT IN HAITI:

Şi, totuşi, în Haiti a avut loc cel mai mare cutremur din istoria regiunii. Cutremurul propriu-zis a durat un minut şi a avut 34 de replici; foarte multe clădiri s-au năruit, inclusiv şcoli, spitale, sediul ONU, al preşedinţiei şi al Parlamentului; toate străzile au fost blocate; cerul a devenit cenuşiu de la praful ridicat în urma dărâmării clădirilor; se aud peste tot urlete de sub dărâmături. Apocaliptic.

Capitala statului Haiti a plonjat in haos si disperare in urma unui cutremur cu magnitudinea 7,3 pe scara Richter. A fost cel mai puternic seism care a lovit cea mai saraca tara de pe continentul american in ultimii 200 de ani.

Catastrofa a lovit Haiti la ora locala 16.53 (23.53, ora Romaniei). Seismul a avut epicentrul la 15 kilometri de capitala haitiana, la mica adancime: doar 10 kilometri.

Potrivit martorilor, seismul a durat peste un minut si a fost atat de puternic, incat a aruncat pur si simplu masinile de pe strada. Au urmat apoi zeci de replici, cateva depasind magnitudinea 5.

Retelele telefonice au cazut si ele, iar televiziunile si unele posturi de radio nu si-au reluat emisia nici la cateva ore de la cutremur. Iar cele care totusi functionau, nu transmiteau informatii, ci apeluri de urgenta si cereri de ajutor.

Centrul capitalei a fost complet distrus. Nu au rezistat nici macar Parlamentul ori Palatul Prezidential. Seful statului si sotia lui au scapat cu viata.

Cutremurul a daramat ca pe niste cutii de carton mai multe ministere, dar si sediul misiunii ONU, unde zeci de angajati au fost dati disparuti.

“La zece minute de la cutremur, un imens nor de praf si fum s-a ridicat deasupra orasului, o patura care a acoperit complet orasul si l-a intunecat timp de 20 de minute.” Mike Godfrey, Agentia Americana pentru Dezvoltare Internationala

Între 40.000 şi 50.000 de persoane au murit şi alte trei milioane au fost afectate de serismul care a lovit marţi Haiti, a declarat joi Xavier Castellanos, directorul pentru Americi al Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii, relatează AFP.

"Cifrele cele mai importante sunt cele menţionate de guvernul din Haiti, iar el vorbeşte de 40.000-50.000 de morţi", a spus Castellanos.

Cel puţin trei milioane de persoane au fost afectate direct de seism, deci o treime din populaţia ţării.
Circa 200.000 de familii şi-au pierdut casele în zona Puerto Principe, cea mai afectată din capitala haitiană.

Imagini cu ce s-a intamplat in Haiti:

 

 

 

 

Pedepseşte Dumnezeu Haiti? Pat Robertson susţine că, Haiti este blestemat de Dumnezeu, din cauza unui pact făcut de locuitorii insulei cu diavolul. Acest pact presupus explică sărăcia profundă în ţară, precum şi cutremurul din 12 ianuarie, care a devastat naţiunea şi a lăsat zeci de mii de morţi. Cutremurul a avut magnitudinea 7, estimat de către Studiul Geologic al Statelor Unite a fi echivalent cu o jumătate de milion de tone de explozivi puternici, sau energia din mai multe bombe nucleare. Ar putea acest dezastru să fie judecata lui Dumnezeu?

Este clar în Scriptură că Dumnezeu, uneori, aduce catastrofe naturale, ca răspuns la păcatul uman. Potopul lui Noe, Exodul, precum şi judecăţile din Cartea Apocalipsei apar imediat în minte.

ISTORIA:

Nimeni nu ştie dacă pretinsul pact Haitian cu diavolul s-a întâmplat de fapt. Istoria lui Robertson este un pic neclară: el susţine că acest eveniment din 1791 a avut loc în timpul domniei lui Napoleon III, care nu a venit la putere până în 1848. Dar evenimentul în sine?
Iată ceea ce ştim: în 14 august 1791, sclavii în partea de nord a Haiti s-au adunat pentru a începe o revoltă împotriva stăpânilor lor francezi. Conduşi de un preot voodoo numit Dutty Boukman, acest eveniment a fost numit Ceremonia Bois Caiman. Este unanim considerată a fi fost scânteia care a odrăslit revoluţia care în cele din urmă i-a expulzat pe Francezi şi a stabilit Republica Haiti în 1804.
Aici povestea intră în ceaţă. O tradiţie susţine că Boukman i-a condus pe sclavii care erau adepţii lui intr-un ritual voodoo, în care ei au sacrificat un porc şi au băut sângele acestuia. Apoi, se presupune că au făcut un pact cu diavolul: dacă el ar elibera oamenii lor de Francezi, ei i-ar sluji spiritele lui pe insulă, pentru următorii 200 de ani. Prin dedicarea ţării lor lui Satan, legenda continuă, ei au cauzat problemele economice şi dezastrele naturale care au afectat Haiti în ultimele două secole.
Dar, pentru că angajamentul lor presupus cu diavolul a expirat în 1991, cum a putut aceasta să fi cauzat dezastrul din 12 ianuarie? În aprilie 2003, Preşedintele Haitian de atunci, Jean-Bertrand Aristide a făcut voodoo (numit şi Voudou) o religie oficială în Haiti; unii susţin că acest act a reînnoit pactul din Haiti cu diavolul.

Deci, ce ştim sigur? A fost o ceremonie în 14 august 1791 care a iscat rebeliunea în Haiti. Este, probabil, implicat ritualul de sacrificare a unui porc şi tradiţiile voodoo încorporate. Nimic mai mult nu poate fi cunoscut cu certitudine.
Dar voodoo pe insula? Raspandirea practicilor vrajitoresti voodoo au atins cote incredibile atat in randul conducatorilor cat si a populatiei.Un creştin ar trebui să aibă o preocupare definită aici. Misionari în Haiti raportează că practica pe scară largă a voodoo rămâne un obstacol real pentru credinţa biblică. Boala s-ar putea răspândi în Haiti, după cutremur deoarece adepţii voodoo de acolo nu permit ca mortul să fie atins până când toate ritualurile lor sunt realizate.

ALTE CONSIDERENTE INTERESANTE:

Haiti este cel mai sarac stat din cele doua Americi, la nivelul unui stat african. Are o rata mare a persoanelor infectate cu HIV si a natalitatii. Daca toata criza prin care trecea Haiti inainte de cutremur putea fi pusa pe seama saraciei, cutremurul nu.
Haiti este tara cea mai cunoscuta unde se practica voodoo, mai cunoscuta decat tarile africane de unde a venit aceasta religie tribala (Benin in principal si Togo).
Un alt centru recunoscut pentru practicantii de voodoo (mai ales intre orasele din SUA) este New Orleans, unde a avut loc o catastrofa naturala acum cativa ani.
Sa mai amintim si de cutremurul insotit de tsunami din Asia ce a lovit chiar locurile unde se practica turismul sexual si in special pedofilia. Acestea pot fi sau nu intamplatoare.

ALTE OPINII:

Robert Jeffress, pastor la First Baptist Church din Dallas, a spus că este ”aroganță absolută” să pretinzi că poți interpreta astfel de evenimente ca fiind judecată divină. Franklin Graham a spus că Robertson "trebuie să fi greșit" și a adăugat, "Dumnezeu iubește oamenii din Haiti."

“Creștinii ar trebui să se roage pentru oamenii din Haiti, cerând Domnului să îi elibereze din această tragedie oribilă, pentru slava Lui și binele lor. O lume suferindă va crede că Dumnezeu este dragoste (I Ioan 4:8) când văd dragostea Lui demonstrată în a noastră.” Jim Denison

IN LOC DE CONCLUZII:

În privinţa cauzelor, eu cred că este un SEMN pentru noi toţi.
Ce a spus Isus referitor la galileenii „al căror sânge Pilat l-a amestecat cu jertfele lor”?
"Credeţi, oare, că aceşti galileieni au fost ei mai păcătoşi decât toţi galileienii, fiindcă au suferit aceasta? Nu! zic vouă; dar dacă nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel. Sau acei optsprezece inşi, peste care s-a surpat turnul în Siloam şi i-a ucis, gândiţi, oare, că ei au fost mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiau în Ierusalim? Nu! zic vouă; dar de nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel".
Luca 13,1-5

Multi afirma ca Pat Robertson este un fundamentalist crestin. Eu consider ca pentru indrazneala si curajul lui de a spune lucrurile poate fi admirat.

Scopul articolului a fost sa te faca sa gandesti si sa-ti pui cateva intrebari. As vrea sa stiu care este parerea ta. Scrie-mi pe adresa srn.org@live.com sau lasa un comment.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: